Monday, April 1, 2013

HIDUP!!

Ha tengok tajuk hari ni HIDUP. Lately ni banyak dengar cerita kawan² yg melalui dugaan hidup yg kadang² buatkan diorg gembira dan ada juga yang sedih. Nama pun manusia dah semestinya kita akan selalu diuji dengan berbagai² dugaan dan ujian.Itu maksudnya Tuhan sayangkan kita.En husband selalu cakap kalau Tuhan tak sayang kita DIA tak bagi ujian dah tentu kita lupa pada DIA. En husband ada cerita pasal kisah Nabi Ayub yg diberikan ujian yang tersangat hebat.Walaupun dilimpahi harta kekayaan dan taat kepada Allah beliau masih lagi diuji. Inikan pula kita yang hari² bergelumang dengan dosa.Nasihat yang akan selalu orang berikan SABAR.Tapi selama manakah kita mampu bersabar andai tiada tindakan dari diri kita sendiri.
     Kadang² kita mesti terpikiaq yang kehidupan orang lain lebih baik dari kita.Tapi sebenarnya kita lupa yang nasib orang lain yang mungkin lebih buruk dari kita.Aku percaya setiap dugaan dan ujian yang diberikan pasti ada hikmah disebaliknya.Allah tidak akan menguji umatnya diluar batas kemampuan seseorang.Cari hikmah yang tersembunyi.Kita percaya pada takdir tapi jangan kita persalahkan takdir kerna SATU kesedihan akan dibalas dengan SEPULUH kegembiraan kelak.Termasukla diri aku ni pun pernah lalui ujian yang besar dan hari² yang dilalui sekarang dikira ujian.Walaupun akan ada orang yang kata "aku yang memilih jalan ini jadi terimalah segalanya".Satu peringatan pada orang yang selalu menghakimi orang lain.Andai anda tidak melalui apa yang orang lain lalui jangan mudah menjatuhkan hukuman.Hidup aku sekarang ni berpegang pada moto "Berhenti buat apa yang orang ramai suka tapi Allah tak suka.Buat apa yang orang ramai tak suka tapi Allah suka".Uish...melalut plak.So,percayalah segala ujian pasti ada jalan penyelesaian.Jangan kita lari dari masalah sebab malasah tu tetap tak kan selesai.Beri semangat dan sokongan pada mereka.Jangan kita jadi BATU API plak kan sebab kadang² ada juga orang yang suka ambik kesempatan diatas kesusahan orang lain.Menokok tambah lagi segala masalah yang ada.Berbuat baiklah sesama kita nescaya orang juga akan buat baik pada kita.

Allah berfirman, maksudnya: “Dan sesungguhnya akan Kami berikan cubaan kepadamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira bagi orang yang sabar, iaitu orang yang apabila ditimpa musibah mereka mengucapkan, ‘sesungguhnya kami milik Allah dan kepada-Nya kami kembali’.”
Surah al-Baqarah ayat 115


No comments:

Post a Comment